Български (България)English (United Kingdom)
Home Publications 2011 Растат притесненията за етническия мир
Publications

Растат притесненията за етническия мир

Растат притеснията за етническия мир

etnos_11.11.2011Мила Григорова

Над един от трима пълнолетни българи е на мнение, че понастоящем в страната ни съществува реална заплаха за етническия мир. Данните са от току-що приключилото национално-представително проучване на  „Галъп Интернешънъл” проведено по поръчка на вестник „Класа”.

Почти два месеца след събитията в Катуница, в които загинаха две млади момчета,  настроенията сред жителите на селото продължават да са неспокойни. Макар и понастоящем Кирил Рашков да е в затвора и срещу него да се повдигат обвинения за различни нарушения, а имотите му да са заплашени от събаряне, обществото все още е изключително чувствително към случая. Това е един от малкото случаи, които успяват да оставят отпечатък върху нагласите на населението за междуетническите отношения дори и след обичайния период на „всяко чудо за три дни”.

Въпреки призивите на управляващите и медиите случаят в Катуница да не се възприема като междуетническа вражда, а просто като единична криминална проява, проучването направено в началото на ноември регистрира сериозен ръст на опасенията за етническия мир у нас.

 

Днес над една трета от българите – 34% - смятат, че разбирателството между различните етноси у нас е в сериозна заплаха. Регистрираме значителен ръст в степента на загриженост само в рамките на няколко месеца – през месец юли само 15% от българите бяха на мнение, че съществува сериозен риск за етническия мир у нас. И припомняме – данните от месец юли отразяваха и мненията след побоя пред софийската джамия на 24-ти май – т.е. не отразяват нагласите на българите в напълно спокоен контекст.

 

Делът на спокойните за отношенията между българи, роми и българи от турски произход е намалял с над 20 процентни пункта от лятото насам.

 

Данните от проучването отчитат по-висока загриженост за етническия мир сред жителите на столицата, сред българите на възраст 26-40 г. и тези над 55-годишна възраст.

 

Относително по-спокойни и с надеждата, че размириците в Катуница няма да провокират насилие между различните етноси у нас са жителите на селата, българите от т.нар. ‘средна класа”, както и представителите на възрастовата категория 41-55 г.

 

Независимо какви ще са последиците от бунтовете в пловдивското село, в обществото се чуха критики към реакциите и действията на органите на реда в нощта на размириците в селото – управляващите и полицията бяха обвинени в бездействие.  Тази критична нагласа се потвърждава и от данните от проучването – 45% от българите заявяват, че не одобряват начина на реакция на правителството и МВР в Катуница. Само една четвърт от запитаните са на мнение, че полицаите и техните ръководители са си свършили работата както трябва. 

etnos_11.11.2011.ppt

 

Изследването е проведено през първите десет дни на ноември, национално представително е и обхваща 1006 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

 

Information-iconFor English translation contact us at office@gallup-international.bg

Contacts

23, James Boucher Blvd.
Sofia, 1164, Bulgaria
E-mail: office@gallup-international.bg
Tel.: +359 2 96 94 101
Fax: +359 2 42 24 712 

twitter-logo1 logo facebook1