Български (България)English (United Kingdom)
Северна Корея – Страхът все още не поражда желания за война

Picture12 Експресен сондаж на Gallup International Association сред 14 държави по света

Северна Корея –  сериозен страх от това, че може да бъде използвано ядрено оръжие, но много малко желание за военен отговор

- 43% от анкетираните в експресен сондаж на „Gallup International“* вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония) сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“. Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-притеснена от съседката на Пхенян Южна Корея (35%). Най-ниски нива на притеснение се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

- В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея - общото съотношение между „вероятното е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

- Независимо от напрегнатата реторика през последните седмици, нашето проучване показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време. Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, коментира:

„Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция. Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове, явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея, Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги".

Джони Хийлд, директор на изследователския екип на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, коментира:

„Въпреки значителните дялове на респондентите от изследваните страни, които вярват, че Ким Чен Ун действително ще използва ядрено оръжие, мнозинството от хората все още искат да видят дипломатически действия, а не военни. Военен отговор към лидер, който има ядрени бойни глави и преди е изстрелвал междуконтинентални балистични ракети, вероятно изглежда твърде рисковано за много от анкетираните. И все пак се оказва, че Япония би предпочела по-твърд отговор, като 49% от респондентите подкрепят военна реакция, въпреки прелетелите над тях военни ракети.“


За повече информация:

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. "> Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. "> Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.


Методика

Общо 17 107 души бяха интервюирани в 14 държави в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от мъже и жени: „лице в лице“ (1 страна; 1500 души), по телефон (4 страни; 3988 души), онлайн (8 страни; 9 822 души) или чрез смс метод (1 страна - 1797 души). Теренната работа в различните страни е проведена от 20 септември до 1 октомври 2017 г. Данните са претеглени за всяка страна.

ПОКРИТИЕ

 

Държави

Компания

Извадка

Method

Австралия

Roy Morgan Research

1,797

Sms

Австрия

Österreichisches Gallup Institut

1,000

CAWI

България

Gallup International BG

1,000

CATI

Великобритания

ORB International

2,041

Online

Виетнам

Indochina Research

1,029

Online

Германия

Österreichisches Gallup Institut

1,947

CAWI

Италия

DOXA

1,008

CATI

Пакистан

Gallup Pakistan

1,500

Face-to-face

Русия

Romir

1,200

Online

САЩ

GIA

1,001

Online

Франция

BVA Group

974

CATI

Хонконг

CSG

501

Online

Южна Корея

Gallup Korea

1,006

CATI

Япония

Nippon Research Center

1,103

Online

 

За световната асоциация „Галъп интернешънъл“


„Галъп интернешънъл“ официално е основана през май 1947 г. с 11 пионерски изследователски института и д-р Джордж Х Галъп като първи президент.

 

За вече повече от 70 години членовете на “Галъп интернешънъл“ са доказали своите експертни умения за провеждане на международни изследвания при осигурено най-високо качество. Членовете на асоциацията са водещи национални институти с дълбоко познаване на местните изследователски методи и техники, статистически източници, бит и културни различия на всяка страна и са внимателно подбрани от Борда на асоциацията. За всяка държава има само една агенция членка. Членовете работят съвместно всекидневно, за да споделят знания, нови изследователски техники и инструменти, за осигуряването на най-подходящите решения за международни изследователски проекти, както и за обслужването на своите клиенти по най-добрия възможен начин.

 

Натрупаният от асоциацията опит е значителен - с международно признати експерти в изследвания на общественото мнение, въпроси и теми свързани с Третия свят, реклама, медийни изследвания, както и в търговски области като ИТ/телекомуникации, здравеопазване, търговия на дребно, икономика, корпоративни изследвания и др. . Членовете на асоциацията са на една от водещите позиции по технически и методологически разработки, които са повлияли не само върху изследователския сектор, но и върху целия търговски свят.

 

Степен на вероятност Северна Корея да използва ядрено оръжие

 

Според вас, доколко е вероятно Северна Корея в действителност да използва ядрено оръжие?”

 

Slide4 Slide5 Slide6

Дипломатическо или военно решение

Кое от следните твърдения е по-близо до Вашето мнение, що се отнася до настоящите ядрени и ракетни тестове на Северна Корея:

Трябва да продължи търсенето на мирно, дипломатическо решение на проблема или достигането на решение по дипломатически път е невъзможно; решението трябва да се търси посредством военни действия?”

   Въпрос 2 Резултати по страни Въпрос 2 резултатите по страни таблица Slide9