Български (България)English (United Kingdom)
Tрима от всеки петима по света биха се сражавали за страната си, сочи глобалното проучване на УИН/„Галъп интернешънъл“

1В дните около Деня на храбростта и празник на българската армия предлагаме на вашето внимание тематични данни от международно сравнително изследване на УИН/„Галъп интернешнънъл” – водещата в световен мащаб организация за изследвания на общественото мнение и пазара, чиято дейност у нас е представена от нашата агенция.

Подреждане по страни, региони и религии можете да намерите в илюстрациите най-долу.

61% от анкетираните от 64 страни в целия свят са готови да се сражават за страната си, а 27% не биха го направили. Това сочи глобално проучване на УИН/“Галъп интернешънъл“, водеща световна асоциация в пазарните изследвания и проучванията на общественото мнение, представена у нас чрез „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването се базира на ежегодна традиция, инициирана и проектирана под ръководството на д-р Джордж Галъп през 1977 г.

Правят впечатление значителните различия по региони. Готовността да се сражаваш за родината е най-висока в региона на Близкия изток и Северна Африка (83%), а най-ниска тя е в Западна Европа (25%).

От всички държави, в които е проведено изследването, японците проявяват най-слабо изразена готовност да се сражават за своята страна - само 11%. Сходни са и резултатите от Германия, Холандия и Белгия. За сравнение, във Великобритания този дял е 27%, а във Франция - 29%.

Различия в нагласите се наблюдават и при различните демографски групи. По-голямата част (52%) от анкетираните жени по целия свят, заявяват, че са готови да се сражават, а при мъжете този дял достига до 67%. Най-голяма готовност да хванат оръжие проявяват лица на възраст между 18 и 34 години - 66%. От различните вероизповедания обхванати в проучванетомюсюлманите изглеждат най-склонни да воюват за своята страна - 78%.

Българите се нареждат близо до западноевропейците. Една четвърт заявяват, че биха се сражавали за родината си, докато близо половината (47%) са на обратната позиция.

 

За повече подробности, бележки по методиката и информация и коментари за изследването, вижте международното прессъобщение на УИН/„Галъп интернешнънъл” или ни потърсете на  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  Изследването е проведено в глобален мащаб в последните месеци на 2014 г.


2   3