Български (България)English (United Kingdom)
„Галъп интернешънъл” отново с прецизни изследвания в изборния ден

Изследването екзит пол на „Галъп интернешънъл” в изборния ден показа изключителна точност. Обявената от агенцията избирателна активност към 19 ч. е еднаква до десета от процента с обявената официално от ЦИК – 35,8. Още резултатите към 18 ч. (обявени час по-късно в ефира на БТВ, БНТ и БНР) показаха точно, че мандатите за БСП са 4, а не 5. Няма съществени отклонения в процентите на различни партии, като при някои, като например Реформаторския блок, резултатите от екзит пол и официално обявените от ЦИК са абсолютно идентични.  

„Галъп интернешънъл” сътрудничи с БТВ, БНТ и БНР в деня на изборите. През целия ден в интервали от два часа агенцията подаваше информация за активността, а по-късно и за социално-демографските профили на гласуващите.

Точната работа в изборния ден е традиция за „Галъп интернешънъл” – агенцията се занимава с екзит пол и паралелно преброяване вече десетилетия. Екзит полът и паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл” бяха най-близо до реалните резултати в референдума за АЕЦ „Белене” през януари 2013 г., а паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл” установи активността от 20,2% - ключов момент в референдума, свързан с преминаването на законовия праг от 20%. Така „Галъп интернешънъл” бе най-точна в прогнозите си и това предизвика съобщение на световната асоциация УИН/”Галъп интернешънъл”.